Quantcast
Channel: Lucreţiu Tudoroiu » petre carp
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Anul Nou Liberal

$
0
0

În arhivele Institutului pentru Memorie Vizuala există o felicitare din perioada clasică, încheiată în 1905, sau mai degrabă o eboșă a acesteia. Ilustrata are dimensiunile obișnuite obișnuite în epocă, pe verso caroiajul se păstrează în parte, iar modelul de pe față este gofrat și doar parțial evidențiat cu bronz în cazul florii din stânga, integral în cel al textului din dreapta, care cuprinde o obișnuită urare de sfârșit de an: Sărbători Fericite și La mulți ani. Felicitării îi lipsește integral culoarea și desenul fără de care nu ar fi avut cum să se înfățișeze în lume și să aducă atât expeditorului cât și destinatarului bucurie și plăcere.

Interesant este textul, scris cu cerneală roșie și cu o caligrafie de zile mari: Salvarea noastră Național Liberal, în partea de sus-dreapta a felicitării, și Niculescu-Dorobanț., jos-dreapta. Și el incomplet (sus, pe rândul al doilea trebuia adăugat un Național, iar jos dreapta nu a mai încăput un u final de la Dorobanțu), acesta îi aparține cu siguranță fruntașului liberal Ilie Niculescu-Dorobanțu, născut în 1873 și ginere al lui I.C. Brătianu, cu a cărui fică Tatiana s-a căsătorit în anul 1900. Rămâne să vedem cauzele acestei misterioase lipse de finalizare a felicitării…

Cercetând alte felicitări din arhiva Institutului pentru Memorie Vizuală am constatat că reliefarea cartonului acestora, pe care ulterior se aplicau desenul și culorile stabilite, este întâlnită doar în perioada dintre 1898 și 1901, și este folosită  în paralel cu tehnica obișnuită de realizare a ilustratelor din epocă,  fără denivelări,  care după 1901 rămâne singura folosită. Orizontul temporal în care este plauzibil să fi fost scrisă și piesa noastră este deci cel al anilor 1898-1901.

Niculescu-Dorobanțu nu începuse încă să urce acel cursus honorum care aveau să îl ducă, începând cu 1907, la conducerea organizației județene Ilfov a P.N.L. și la demnitățile de deputat și prefect de Ilfov, exercitate, fiecare, în mai multe rânduri. Activa, atunci, în cadrul organizației de tineret a partidului, unde își efectua ucenicia politică. Cu succes, desigur, de vreme ce a reușit o alianță matrimonială atât de ilustra, cum a fost aceea cu o reprezentantă a familiei Brătianu…

Anul Nou Liberal - Institutul pentru Memorie Vizuală

Anul Nou Liberal - Institutul pentru Memorie Vizuală

În cadrul acțiunilor sale politice, încă neretribuite cu vreo demnitate publică, se înscriu și acțiunile pentru răsturnarea guvernului Petre P. Carp, instalat la 7 iulie 1900, după cel tot conservator al lui Gheorghe Gr. Cantacuzino, și la fel de incapabil ca și acesta de a rezolva problemele mari ale guvernării țării. Era vorba de neputința conservatorilor de a contracta din străinătate, în mai multe rânduri, un important împrumut și corelarul ei, adoptarea de nepopulare și nepotrivite măsuri de creștere a fiscalității.

Guvernul Carp avea să cadă la 13 februarie 1901. În această perspectivă trebuie înțeles și textul felicitării noastre: Salvarea noastră, (Partidul) Național Liberal, este sloganul politic pe care Niculescu-Dorobanțu, deja căsătorit cu Tatiana Brătianu și având, acum, o mai mare greutate politică, găsea cu cale să îl inscripționeze pe o felicitare. Aceasta, putând fi trimisă atât de Crăciun cât și de Anul Nou, avea menirea de a dinamiza acțiunile activiștilor liberali din Capitală și din județe, sau cel puțin din județul Ilfov, care va fi viitorul său fief politic. Și, culmea, raportat la realitatea politică a vremii, textul era chiar adevărat…

Precipitarea evenimentelor politice și asigurarea primită de la Palat, din partea regelui Carol I, că va primi cât de curând puterea, a determinat conducerea liberală să renunțe la concretizarea acestui proiect, care ar fi însemnat realizarea primei ilustrate romînești de campanie electorală, așa cum în mai puțin de un deceniu avea să se și întâmple.

Cu siguranță și costurile de tipărire, încă mari în epocă, au blocat acest proiect care viza folosirea de noi metode de activare a simpatizanților politici și a votanților. Era, atunci ca și acum, criză mare…

A rămas însă această schiță, realizată de ginerele postum al lui Ion C. Brătianu probabil la începutul lunii decembrie 1900,  ca mărturie a tehnicilor noi de campanie electorală din epocă, în care, iată, felicitările de sărbători începeau să își găsească locul. Despre viitorul acestora, al liberalismului și al României în general, Institutul nostru vă va aduce noi și interesante amănunte în viitoarele noastre postări.

Pe curând și un La Mulți Ani Liberal din toată inima!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles